PRAKTISCHE INFORMATIE

Als je voor langere tijd (langer dan de wettelijke toegestane zes maanden per jaar) wil wonen en werken op Curacao dan heb je een Sedula nodig (= bewijs van inschrijving in het bevolkingsregister van Curacao). Voordat je je Sedula kan aanvragen moet je eerst je verklaring van rechtswege (VvR) op zak hebben. Hoe pak je dat aan?

VERKLARING VAN

RECHTSWEGE

AANVRAGEN

Een VvR vraag je aan bij de Toelatingsorganisatie (TO). Het adres is Prinsenstraat 90 in Punda (glazen gebouw schuin tegenover de McDonald’s). Je loopt naar binnen en meld je bij de balie. Helaas zijn er vaak meer gegadigden en dat betekent: WACHTEN. Trek een nummertje en neem rustig plaats. Tip: plan geen afspraken op diezelfde ochtend/middag (kan lang duren), neem een goed boek mee en ga niet te luchtig gekleed want de airco draait hier vaak overuren.

Een VvR kost NAF 615,- (leges + retributie). Dit bedrag moet je voor de aanvraag betalen bij de Girobank. Betalingsbewijs van een andere bank wordt niet geaccepteerd en betalen bij de Toelatingsorganisatie is niet mogelijk.

Gegevens: Girobank NV, op rekeningnummer 1500059 van het Ministerie van Financiën t.b.v. de Toelatingsorganisatie Curacao, onder vermelding van je naam, voornaam, geboortedatum en het nummer van je geldige paspoort.

WELKE DOCUMENTEN

MOET JE MEENEMEN?

 • Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Deze mag niet ouder zijn dan 3 maanden
 • Geldig legitimatiebewijs
 • Werkgeversverklaring
 • Een ingevuld aanvraagformulier van je VvR
 • Twee pasfoto’s
 • Betalingsbewijs van de Girobank van de leges
 • Indien getrouwd: Huwelijksakte. Niet ouder dan 6 maanden
 • Indien gescheiden: Uittreksel scheidingsregister. Niet ouder dan 6 maanden
 • Indien kinderen: bewijs van aanmelding of inschrijving op een school
 • Indien je alleen met je kind(eren) komt, heb je een kopie van het paspoort van de achterblijvende ouder nodig en een verklaring dat de ouder ermee instemt dat zijn/haar kind naar Curacao verhuisd.
AANVRAAGFORMULIER VVR

HOE NU VERDER?

Je hebt je aanvraag ingediend en dan is het wachten. Zodra je aanvraag is goedgekeurd, krijg je een brief thuisgestuurd. Niemand weet hoe lang dit duurt. De een heeft hem binnen 2 weken op de mat liggen, de ander heeft hem na 3 maanden nog niet ontvangen. Maar geen paniek! Het duurt maximaal 4 maanden en tot die tijd mag je gewoon aan het werk. Zorg wel dat je je VvR-aanvraag altijd op zak hebt en maak er voor de zekerheid een kopietje van.

VvR binnen? Dan door naar de Sedula aanvraag.

SEDULA AANVRAAG

STAP 1

Voordat je je Sedula kan aanvragen, moet je eerst een stempel in je paspoort laten zetten. Dit kan bij het grote glazen gebouw schuin tegenover de McDonald’s op de Prinsenstraat in Punda.

Vervolgens kun je je VvR registreren bij Kranshi (zeg maar het gemeentehuis). Ga op tijd die kant op en meld je bij de balie. Vertel wat je komt doen (registreren van je VvR) en je krijgt een nummer voor het juiste loket. Zorg dat je de volgende documenten meeneemt voor je registratie:

 • Paspoort
 • Geboorteakte
 • Bewijs van uitschrijven van de vorige gemeente waar je hebt gewoond
 • Je verklaring van rechtswege
 • Indien van toepassing: huwelijksakte of scheidingsakte
 • Een portie geduld: ook dit kan lang duren als je pech hebt

Adres Kranshi: Rodeweg 42 in Willemstad.

SEDULA AANVRAAG

STAP 2

Als je je VvR hebt geregistreerd, kan je een afspraak maken bij het vergunningenloket om je Sedula op te halen. Dit kan tegenwoordig gelukkig heel eenvoudig online. Zorg dat je het volgende meeneemt:

 • Paspoort
 • Nafl 15,-

Op de afgesproken datum en tijd, meld je je weer bij Kranshi. Je krijgt opnieuw een nummer en je wacht tot je aan de beurt bent. Omdat dit op afspraak gaat, valt de wachttijd relatief mee. Je Sedula wordt ter plekke gemaakt. Ook de foto! Dus zorg dat je niet op stap bent geweest en dat je haar een beetje in de plooi zit. Binnen no time sta je buiten en heb je je Sedula op zak. Een memorabel moment voor veel eilanders (er gaat toch het nodige aan vooraf). Maar de vlag kan uit! Want het is gelukt.

ONLINE AFSPRAAK MAKEN

GEEN ZIN OM
HET ZELF TE DOEN?

Er zijn genoeg instanties die je met liefde (tegen betaling) willen helpen:

VERGUNNING CURACAODOS MUNDOSI FORALL CURACAO

OPENSTAANDE
VACATURES

Spreekt het je aan? Bekijk dan onze openstaande vacatures en kom ons team versterken!

VACATURES

BUSINESS ADDRESS:
Mahaaiweg 6

Curacao

CORRESPONDENCE ADDRESS:
P.O. Box: 3335

Curacao

E-MEDVERTISE NV
Chamber of Commerce nr: 108686

E-MAIL
officedesk@emedvertise.com

TELEPHONE
+5999-8430744